Huwelijk

Als u al langere tijd bij uw partner bent, dan denkt u misschien wel na over trouwen. Volgens de wet zijn er enkele stappen die u moet volgen om in het huwelijk te treden. Als u wilt, kunt u ook een bruiloft organiseren.

Ondertrouw

U moet uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente aankondigen met de “melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap”. Deze melding vervangt wat voorheen de ondertrouw was.

U kunt uw melding digitaal doen via onze website. www.waalwijk.nl

Trouwen

Voor het trouwen zelf heeft u eigenlijk alleen iemand nodig die u in de echt kan verbinden, een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Meer informatie over het regelen van een huwelijk, mogelijke trouwlocaties, data en de kosten vindt u op de website van uw gemeente.

Als u gelovig bent, zal de kerk ook een rol spelen bij het huwelijk. U trouwt dan voor de kerk én bij de gemeente.

Gemeenschap van goederen

Als u gaat trouwen, ontstaat er gemeenschap van goederen. Vanaf 1 januari 2018 gelden hier nieuwe regels voor. Niet alle bezittingen en schulden worden automatisch van u samen. Heeft u bijvoorbeeld bezittingen of schulden die alleen van u zijn? Dan blijven die bij het ingaan van het huwelijk alleen van u. Dit heet beperkte gemeenschap van goederen.

Wilt u toch volledige gemeenschap van goederen? Dan kunt u dit regelen bij de notaris.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u tijdens uw huwelijk bezittingen apart houden? Dan kunt u huwelijkse voorwaarden afspreken. Huwelijkse voorwaarden zijn bedoeld om het recht van bezit tussen partners vast te stellen. De partners leggen hierin vast wat van wie is tijdens het huwelijk. En hoe de verdeling is bij een scheiding. Ook voor schulden kan dit worden vastgelegd.

Huwelijkse voorwaarden, ook wel partnerschapsvoorwaarden genoemd, kunnen bijvoorbeeld handig zijn als de ene partner veel meer geld en bezittingen heeft dan de andere. Of als één van de partners schulden heeft. Ook wanneer een van de partners een bedrijf begint, is de andere partner met huwelijkse voorwaarden bovendien beter beschermd tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf.

Huwelijkse voorwaarden regelt u via een notaris. Maak de huwelijkse voorwaarden bij voorkeur voordat u trouwt. Het is mogelijk om tijdens het huwelijk nog huwelijkse voorwaarden af te spreken, maar dit is vaak wel wat ingewikkelder.

Locatie

In de meeste gemeentes kunt u op elke locatie trouwen. Zo kunt u bijvoorbeeld in een kasteel of landhuis trouwen, maar ook in uw eigen tuin.

De gemeente mag wel eisen stellen aan de trouwlocatie. U moet ook aantonen dat u toestemming hebt van de eigenaar van de trouwlocatie.

Getuigen

Wanneer u gaat trouwen, heeft u getuigen nodig die aanwezig zijn bij het huwelijk. Dit is nodig om het huwelijk rechtsgeldig te maken. Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. Deze getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.