Home   Onderwerpen   Opvoeding Jeugd en Gezin   Relaties   Samenlevingsvormen   Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap

Als u niets heeft met trouwen, maar wel langere tijd samen bent met iemand is het geregistreerd partnerschap misschien iets voor u. Voor een geregistreerd partnerschap kunt u terecht bij uw gemeente. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

Wat houdt het in?

Geregistreerd partnerschap is een erkende vorm van samenleven tussen partners. In de wet staat het gelijk aan het huwelijk.

Ondertrouw

Voordat u een geregistreerd partnerschap aangaat, moet u dit melden bij de gemeente. Dit moet minimaal 2 weken van tevoren gebeuren. Deze melding wordt ook wel ondertrouw genoemd. In ondertrouw gaan is gratis.

U kunt een melding voor voorgenomen partnerschap doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Meestal kan dit digitaal, via de website van uw gemeente.

Getuigen

Wanneer u een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft u getuigen nodig. Dit is nodig om het partnerschap rechtsgeldig te maken. Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij een geregistreerd partnerschap. Deze getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.