Steun van anderen bij het rouwproces

Mensen in uw omgeving kunnen u tot steun zijn in het rouwproces.

Mensen die dichtbij u staan

Allereerst kunt u natuurlijk denken aan de mensen die dicht bij u staan: familieleden en vrienden. Maar misschien ook buren en kennissen. Als u het prettig vindt kunt u uw verdriet met hen delen.

Lotgenoten

Verder kunt u nog denken aan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt: lotgenoten. Zij weten als geen ander wat voor gevoelens er door u heen gaan. Er zijn ook gespreksgroepen voor mensen die een dierbare hebben verloren.

Hulplijnen

U kunt ook de telefoon pakken voor een gesprek. Er zijn verschillende hulplijnen die u kunt bellen:

Chatten kan ook:

Vrijwilligers

U kunt over uw gevoelens praten met een vrijwilliger. Bijvoorbeeld via een organisatie die hulp biedt bij rouwverwerking. Dit kunnen kerkelijke instanties zijn, maar ook instanties als Humanitas en andere vrijwilligersorganisaties.

U kunt zich ook aanmelden voor een huisbezoek van een vrijwilliger. Voor meer informatie kunt u zich onder andere richten tot een ouderenconsulent of vrijwilligersorganisatie.

Professionele hulp

Voor professionele hulp kunt u contact opnemen met uw huisarts. Voor deskundige hulp bij een rouwproces kunt u ook de hulp inroepen van een rouwbegeleider of een rouwtherapeut.

Hoe kunnen anderen u steunen en helpen?

Het is fijn om uw verdriet met anderen te kunnen delen. Door te praten over uw gevoelens kunt u uw gedachten ordenen. Hieronder vindt u tips die kunnen helpen wanneer u anderen om hulp vraagt.

Steun vragen

Veel mensen vinden het moeilijk om iemand bij te staan die net een dierbare heeft verloren. Ze weten niet wat ze moeten zeggen of doen. Of ze voelen zich ongemakkelijk. Ook zijn mensen bang dat ze hun eigen gevoelens van verdriet niet de baas kunnen. Als u dat weet kunt u mensen misschien over de streep helpen door zelf het initiatief tot contact te nemen.

Luisteren

Mensen uit uw omgeving kunnen u helpen door er gewoon voor u te zijn. U kunt uw verhaal aan hen kwijt, uw herinneringen aan de overledenen met hen delen, steeds als u dat wilt. Gewoon luisteren is het beste wat iemand voor u kan doen.

Waarover praten?

Soms weten mensen niet wat ze moeten zeggen en zeggen ze dingen waaraan u op dat moment helemaal geen behoefte heeft. U kunt dat gerust zeggen en vertellen wat u wel graag wilt horen.

Afleiding zoeken

Misschien kunnen vrienden of familieleden iets met u ondernemen, bijvoorbeeld een uitstapje of winkelen.

Opruimen

Als u daaraan toe bent, kan iemand u misschien helpen met het opruimen van persoonlijke bezittingen van de overledene.

Er voor u zijn op moeilijke dagen

Het is fijn als mensen uit uw omgeving er voor u zijn op moeilijke dagen. Bijvoorbeeld op de verjaardag of sterfdag van de overledene. Maar ook met de feestdagen.