Rouwproces

Het is moeilijk te zeggen hoe lang een rouwproces duurt. Het verloopt voor iedereen anders. Het is zeker niet waar dat de rouw een jaar na het overlijden voorbij is.

Wat gebeurt er in een rouwproces?

In een rouwproces komen 4 rouwtaken voor waar een nabestaande voor komt te staan. Ze lopen gedurende het rouwproces door elkaar heen en sommige rouwtaken kunnen steeds weer opnieuw naar voren komen.

Erkennen

U realiseert zich langzamerhand steeds meer dat uw dierbare echt is overleden. Alleen door het overlijden te aanvaarden, kunt u de pijn van het gemis gaan voelen.

Voelen

Deze taak omvat allerlei gevoelens die u kunt hebben: boosheid, ontreddering, angst, verdriet, gevoelens van schuld. Maar het komt ook voor dat iemand niets voelt.

Niet iedereen geeft uiting aan gevoelens, ook al zitten ze er wel. Ook kan de intensiteit van uw verdriet van dag tot dag en van uur tot uur verschillen.

Verkennen

U geeft uw leven opnieuw vorm, doet dingen die uw dierbare voorheen altijd regelde. U past zich aan de nieuwe omstandigheden aan. Misschien moet u dingen leren doen.

Ook verandert het beeld dat u van uzelf heeft. Of dat anderen van u hebben. Bijvoorbeeld dat u geen deel meer uitmaakt van een echtpaar, maar dat u nu alleenstaand bent. Uw identiteit verandert daarmee en de manier waarop mensen u bekijken.

Verbinden

Uw dierbare leeft door in uw herinnering, u geeft het overlijden van uw dierbare een plekje en u maakt daarmee weer ruimte voor andere dingen in uw leven.