Vooraf een aantal zaken regelen voor de uitvaart

U wilt alvast nadenken over uw eigen uitvaart of u wilt zelfs al dingen regelen of vastleggen. U heeft daarvoor verschillende mogelijkheden.

Erfenis

Wanneer u door een notaris een testament laat opstellen, kunt u heel precies aangeven wie uw bezittingen erft. Is er geen testament na uw overlijden, dan wordt de erfenis verdeeld volgens de regels van het erfrecht.

Begrafenis

Wilt u een begrafenis, dan kunt u alvast een begraafplaats kiezen. Gaat u op een mooie dag eens een kijkje nemen op begraafplaatsen bij u in de buurt. Dan kunt u zien of deze plek u aanspreekt. Soms is het mogelijk om alvast een graf of een plek te reserveren. Ook kunt u navragen of uw partner in hetzelfde graf kan worden begraven of dat u naast elkaar kunt worden begraven.

Crematie

Kiest u voor een crematie, dan kunt u wellicht ook een crematorium van uw keuze kiezen. Het is soms mogelijk een crematorium vooraf eens te bekijken. Bedenkt u wel, dat het niet altijd mogelijk is om in het crematorium van uw keuze te worden gecremeerd. Bij grote drukte kan het zijn dat uw nabestaanden moeten kiezen voor een ander crematorium.

De uitvaartondernemer

Het is fijn dat er zoveel mogelijkheden zijn voor een uitvaart, maar u zult ook willen weten wat de kosten zijn. U kunt natuurlijk met een uitvaartondernemer in gesprek gaan om hier een indruk van te krijgen. Heeft u een uitvaartverzekering, dan kunt u daar navragen welke kosten van de uitvaart gedekt zijn.

Een voorbespreking

U kunt een voorbespreking organiseren met iemand van een uitvaartonderneming. Deze persoon kan u allerlei mogelijkheden voorleggen en u kunt uw wensen naar voren brengen. U krijgt dan ook een indruk van deze uitvaartondernemer. Spreekt deze u niet aan, dan kunt u een andere kiezen.

Wensenformulier

Bij een uitvaartondernemer of uitvaartverzekeraar een wilsbeschikking of wensenformulier aanvragen. Deze bevat een beschrijving van alle onderdelen van een uitvaart. U kunt hierin zelf uw wensen invullen.

Uitvaartverzekering

U kunt een uitvaartverzekering afsluiten als u dat graag wilt. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een bedrag ineens bij uw overlijden of alleen voor het dekken van bepaalde kosten. Of u kiest voor een combinatie van beide.

Het is goed om vooraf goed na te denken over wat uw wensen zijn, en wat u wilt verzekeren.