De uitvaart voorbereiden en organiseren

Als u een uitvaart voorbereidt, komt u voor een aantal keuzes te staan. De uitvaartondernemer kan u helpen om goed te kiezen. En u heeft natuurlijk de wensen van de overledene als uitgangspunt.

De wensen van de overledene

Heeft de overledene een testament, codicil of een wilsbeschikking laten opstellen? Daarin kunnen wensen staan ten aanzien van de uitvaart.

De uitvaartondernemer

Heeft u een uitvaartondernemer, dan zal hij of zij u allerlei vragen stellen. En natuurlijk heeft u ook alle ruimte om uw vragen aan hem of haar te stellen.

  • Wordt het een begrafenis of een crematie?
  • Waar vindt de begrafenis of crematie plaats?
  • Voor welke kist kiest u?

Mensen informeren

Hoe maakt u het overlijden bekend aan de mensen die u het wilt laten weten? U kunt kiezen voor:

  • een rouwkaart;
  • een rouwadvertentie;
  • een aankondiging op internet.

Het is fijn als u even rustig kunt nadenken over de tekst en de vormgeving van kaart en advertentie. Misschien heeft u al een adressenlijst, anders is het handig dat u die nu samenstelt.

Voldoende rust nemen

De dagen na een overlijden vergen heel veel energie. Er moet zoveel geregeld worden. Daarnaast komt ook nog eens het verdriet van uzelf en van de mensen om u heen.

Het is belangrijk dat u voldoende rust neemt, maar ook dat u zichzelf toestaat om te rouwen. Dan kunt u er op de dag van de uitvaart misschien wat beter tegen.

De afscheidsdienst

U kiest wat voor dienst het wordt: bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum, een crematorium, in de kerk of op een andere plek.

U kunt ook zelf kiezen hoe u de dienst invult. Vaak is het heel fijn voor mensen uit de directe omgeving van de overledene om een persoonlijk woordje te kunnen zeggen tijdens de bijeenkomst. Is er niemand die kan of wil spreken, dan kan de uitvaartondernemer zorgen voor een spreker. Die bespreekt met u van te voren de tekst.

Muziek

Misschien kunt u ook zorgen voor muziek: dat er iemand zingt of een instrument bespeelt. Tijdens een kerkdienst kan er een koor zingen of iemand orgel of piano spelen. Bij een crematie kunt u kiezen welke muziek wordt gedraaid.

Kinderen

Zijn er kinderen? Dan kunt u overleggen hoe u hen het beste kunt betrekken bij de uitvaart. Denk aan het voorlezen van een zelf geschreven gedichtje, het leggen van tekeningen op de kist, het dragen van bloemen, het aansteken van kaarsen, maar ook het beschilderen van de kist, voorafgaande aan de begrafenis of crematie.

Foto of film

Misschien kiest u ervoor om de uitvaart te laten vastleggen op foto of film. Diverse fotografen zijn hierin gespecialiseerd. Sommige mensen kiezen er ook voor tijdens de plechtigheid in de aula van een crematorium een fotopresentatie te laten draaien met foto's van de overledene. Dit kan erg mooi zijn.

Tijd en ruimte

Kijkt u bij een crematie goed naar de tijd en de ruimte die u denkt nodig te hebben in de aula en de koffiekamer.

Het is vervelend als u zich moet haasten, omdat er een volgende crematie gepland staat. En het is ook niet prettig als uw gezelschap te klein is voor een grote aula of dat u juist te weinig plek heeft omdat er zoveel mensen zijn gekomen.

Afsluiting

Wilt u na de begrafenis of crematie een bijeenkomst? U kunt dat in het rouwcentrum of de koffiekamer doen, maar misschien wilt u ook een zaal huren of het bij u thuis houden. U kunt denken aan een lunch, koffie met broodjes, diner, maar ook aan een borrel of een feest.