Tips om contacten te onderhouden

Er zijn veel mogelijkheden om contacten met anderen op te pakken. Hieronder staan vast een paar tips.

Een praatje maken

Als u uw buurman tegenkomt en even een kort praatje maakt, zal hij dat de volgende keer misschien ook wat gemakkelijker doen.

U hoeft niet meteen hele gesprekken met elkaar te voeren. Soms is alleen vriendelijk groeten al voldoende voor een prettig contact met elkaar.

Iemand uitnodigen

U kunt iemand die u nog niet zo goed kent (bijvoorbeeld de nieuwe buren) eens uitnodigen voor een kop koffie of thee.

Op uitnodigingen ingaan

Nodigt iemand u uit? Ga dan vooral op die uitnodiging in. Ook al ziet u er een beetje tegenop of heeft u er niet zoveel zin in. Vaak is het dan leuker dan u dacht.

Zomaar even bellen

U kunt iemand bellen om te vragen hoe het gaat. Of om gewoon even gezellig bij te kletsen. Maar u kunt ook bellen om iemand uit te nodigen voor een kopje koffie. Dan heeft u een reden om te bellen, als u daar anders moeite mee zou hebben.

Vindt u dat de ander nu aan de beurt is om te bellen? Dan moet u misschien langer wachten dan u zelf prettig vindt. Als u het leuk vindt om weer eens wat van iemand te horen, dan kunt u ook zelf weer even bellen of langsgaan.

Onderwerp van gesprek

Een gesprek begint vaak vanzelf te lopen als u iemand vraagt hoe het gaat op het werk, met familie, of met de kinderen. U luistert en af en toe geeft u uw mening, of u vertelt uw eigen verhaal.

Kaartjes versturen

Een leuke manier om iets van u te laten horen is een kaartje sturen bij verjaardagen of andere feestelijke momenten. Wilt u liever even contact, pak dan de telefoon om iemand te feliciteren.

U kunt er ook een gewoonte van maken om de mensen die u een kerstkaartje sturen even te bellen. Dan weet u meteen weer even hoe het met hen gaat.

Bij u in de buurt

Er zijn manieren om nieuwe mensen te leren kennen. Bijvoorbeeld als u zich opgeeft voor vrijwilligerswerk.

Of u doet mee aan activiteiten in uw eigen buurt. Dan leert u mensen kennen die vlakbij u wonen.

Vrienden van vroeger

U kunt proberen weer contact te leggen met vrienden van vroeger. Bijvoorbeeld via de sociale media of e-mail. Een manier om iedereen bij elkaar te krijgen, is om een reünie te organiseren.

Het contact herstellen

Als er in het verleden iets is voorgevallen tussen u en een vriend of vriendin, kunt u misschien degene zijn die de eerste stap zet om het contact te herstellen.

Ook al bent u voor uw gevoel niet schuldig aan wat er destijds is gebeurd, het contact met die persoon is u te waardevol om het er zomaar bij te laten zitten. En als u 'nee' te horen krijgt, heeft u het in ieder geval geprobeerd.