Dagbesteding

Dagbesteding is een georganiseerde manier om een zinvolle invulling aan de dag te geven. Er zijn verschillende soorten dagbesteding. Zo is er bijvoorbeeld dagbesteding voor ouderen, blinden, doven, lichamelijk beperkten, mensen met psychische problemen en verstandelijk beperkten.

U kunt dagbesteding regelen via vrijwilligerswerk of buurtwerk. Of u gaat naar de dagbesteding bij een organisatie die hierin gespecialiseerd is, zoals een activiteitencentrum of zorgboerderij.

Vrijwilligers

Er zijn veel vrijwilligers die activiteiten organiseren voor mensen die daar behoefte aan hebben. Misschien vindt u het leuk om daar aan mee te doen. Een familielid of uw begeleider kan u misschien helpen om iets geschikts te vinden.

Vrijwilligerswerk doen

Zelf vrijwilligerswerk doen kan een mooie dagbesteding zijn. U bent dan de hele dag bezig en draagt ook nog een steentje bij aan de samenleving.

U kunt kijken of u geschikt vrijwilligerswerk kunt vinden via een vrijwilligerscentrale of misschien via buurtwerk bij u in de wijk.

Activiteitencentrum

Bij een activiteitencentrum voor dagbesteding kunt u kiezen uit allerlei verschillende activiteiten. Van muziek en schilderen tot sport en spel. Ook kan dagbesteding gericht zijn op dagelijkse bezigheden, zoals koken en boodschappen doen. Verder kunnen activiteitencentra helpen om werk of vrijwilligerswerk op een andere plek te vinden.

Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding is een vorm van dagbesteding waarbij u met begeleiding aan het werk gaat.

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld met begeleiding gaan werken in een restaurant of theehuis, bij een fietsenmaker, in een houtwerkplaats, een kringloopwinkel of achter de balie bij een bedrijf. Of u gaat aan het werk in het groen: bomen snoeien, dieren verzorgen of werken bij een boerenbedrijf. U kunt zelf kijken wat goed bij u past.

De zorgboerderij

Een speciale vorm van dagbesteding is de zorgboerderij. Op de zorgboerderij kan iemand meehelpen bij het voederen en verzorgen van boerderijdieren, het werken in de moestuin of de bloementuin en het kweken van fruit.

Er zijn ook zorgboerderijen die plaats bieden speciaal voor kinderen met een beperking.

Dagopvang

Er zijn zorginstellingen die dagopvang aanbieden. Dit is dagbesteding in een groep: bijvoorbeeld koffie drinken, samen dingen ondernemen en eten. Het is een prettige manier om onder de mensen te komen, bijvoorbeeld voor ouderen. Ook is er speciale dagopvang voor kinderen.

Dagopvang in combinatie met verzorging is vaak ook mogelijk. Dit is geschikt voor mensen die ook hulp nodig hebben bij hun dagelijkse verzorging. Bijvoorbeeld bij het eten of naar het toilet gaan.

Dagverzorging en dagbehandeling

Dagverzorging lijkt op dagopvang, maar u kunt er intensievere zorg en hulp krijgen. Bijvoorbeeld verpleegkundige zorg.

Op de dagbehandeling krijgen mensen naast dagbesteding, verzorging en verpleging ook behandeling van artsen en andere therapeuten. Er is dus veel ondersteuning en zorg aanwezig. Op de dagbehandeling kan iemand bovendien werken aan herstel en leren omgaan met zijn aandoening.

Dagverzorging en dagbehandeling vinden plaats in een zorginstelling.