Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Geweld   Seksueel geweld

Seksueel geweld

Voor het slachtoffer is seksueel misbruik ingrijpend. Maar ook voor de omgeving is het ontdekken ervan schokkend.

Wat is seksueel geweld?

Bij seksueel geweld wordt iemand gedwongen seksuele handelingen uit te voeren, te ondergaan, of er getuige van te zijn. Dit kan samen gaan met bedreiging, met lichamelijk geweld of met emotionele chantage.

Vormen van seksueel geweld zijn bijvoorbeeld verkrachting en aanranding. Maar er valt nog meer onder seksueel geweld. Ook als het slachtoffer zich voor iemand anders moet uitkleden, iemand moet aanraken of gedwongen wordt te kijken naar porno of geslachtsorganen, is dat seksueel geweld.

Seksueel getinte opmerkingen kunnen ook een vorm zijn van seksueel geweld of seksuele intimidatie.

Praten helpt

Het is heel moeilijk om te praten over (vermoedens van) seksueel geweld. Schaamte, schuldgevoel, angst en machteloosheid maken dat mensen vaak lang hun mond houden. Toch is het zeer belangrijk het zwijgen te doorbreken.

Praten helpt. Praat erover met iemand die u vertrouwt. Samen kunt u bekijken waar u hulp wilt zoeken. Het kan ook gebeuren dat u ontdekt dat uw vermoeden niet klopt. Dan is het ook goed om daarachter te komen.

Door een bekende

Bij seksueel geweld heeft de dader vaak een machtspositie over het slachtoffer, net zoals bij huiselijk geweld. De dader is vaak een bekende of familielid van het slachtoffer: vader, vriend, tante, voetbaltrainer, stiefmoeder of de eigen partner.

Met misbruik naar buiten komen is daarom extra moeilijk.

Gevolgen

Het misbruik kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. U ligt er wakker van, of droomt erover, kunt zich slecht concentreren, u krijgt problemen met relaties en seks. Of misschien ziet u dit bij een ander. U kunt last hebben van:

Deze reacties zijn heel normaal. Als ze niet vanzelf over gaan, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Ziet u dat iemand deze klachten heeft? Probeer dan eens voorzichtig het gesprek aan te gaan. Het is fijn als er iemand is om in vertrouwen te nemen.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie omvat alle seksuele toenaderingen waar het slachtoffer niet van gediend is. Het kan gaan om ongewenste aanrakingen, seksueel getinte opmerkingen of gedwongen seksuele handelingen.

Soms is de grens tussen een leuk bedoelde opmerking en seksuele intimidatie niet helemaal duidelijk. Degene die van seksuele intimidatie wordt beschuldigd, vindt vaak dat er niets aan de hand is. De grenzen van het slachtoffer zijn hierbij het belangrijkste. Als iemand het gevoel heeft lastiggevallen te worden, is er sprake van seksuele intimidatie.

De term wordt vaak gebruikt voor het lastigvallen van vrouwen op de werkvloer. Maar ook mannen kunnen slachtoffer zijn van seksuele intimidatie en het kan overal plaatsvinden. Seksuele intimidatie kan samen gaan met discriminatie als u wordt benadeeld vanwege uw geslacht.