Home   Onderwerpen   Opvoeding Jeugd en Gezin   Kinderopvang   Samen de opvang regelen

Samen de opvang regelen en verdelen

Werken u en uw partner (of ex-partner) allebei? Dan kunt u misschien beide een deel van de zorg voor uw kind op u nemen. U combineert dan gezamenlijk werk, zorg en opvang.

Tips

Hier zijn een paar tips die u misschien kunnen helpen.

Afspraken maken

Maak afspraken met elkaar over de verdeling van de taken. Denk om de haalbaarheid voor u beiden. Verdeel de taken zo dat ieder doet waar hij of zij goed in is.

Blijkt de taakverdeling in de praktijk niet te werken, stel hem dan bij.

Zorg voor back-up

Het is altijd handig om 1 of 2 mensen te hebben op wie u kunt terugvallen in tijden van nood. Bijvoorbeeld wanneer het u allebei even niet uitkomt. Of wanneer er plotseling iets tussen komt.

Communiceren

Het is goed om elkaar op de hoogte te houden van wanneer u uw kind kunt ophalen en brengen. Wat uw werktijden zijn en wanneer u thuis bent. Maar ook of er nog andere bijzonderheden zijn.

U kunt ook een schriftje gebruiken waarin u belangrijke dingen opschrijft. Doe dat zo kort en concreet mogelijk. Of neem een gedeelde agenda op internet.

Extra oppassers inschakelen

Er zijn vast nog wel meer mensen in uw omgeving die misschien af en toe uw kind eens kunnen opvangen. Bijvoorbeeld uw (schoon-)ouders, andere familieleden of buren en vrienden.

Maar u kunt ook denken aan een buurmeisje, een nichtje of een dochter van vrienden die af en toe voor een kleine vergoeding oppast. Misschien kennen andere ouders ook nog wel iemand.