Home   Onderwerpen   Huishouding   Tuinieren en klussen   Tips om het zelf te doen

Tips om het tuinieren en klussen makkelijker te maken

Tuinieren en klussen kan soms behoorlijk zwaar zijn. Hieronder vindt u een paar tips om het u gemakkelijk te maken. Misschien heeft u er iets aan.

Lichtere klusjes

U kunt voor uzelf bedenken wat u nog zelf kunt en wilt doen.

Misschien kunt u zelf nog wel de 'lichtere' klussen doen zoals planten water geven, een kraan vervangen of een kleine muur verven.

Niet te veel willen

Misschien wilt u graag een hele dag in de tuin bezig zijn, zodra het mooi weer is. Of direct doorgaan met een volgende klus.

Dat kan snel te veel en te zwaar worden, zonder dat u het in de gaten heeft. Pas later krijgt u last van uw rug en spieren.

  • Ga liever niet de hele dag aan de slag.
  • Verspreid klusjes over de gehele week, of over een paar weekenden.
  • Doe het rustig aan.
  • Neem regelmatig pauze. Zeker als het warm weer is.

Houding en tiltechnieken

Let bij alles wat u doet op uw houding. Als u iets moet tillen, probeer dat dan op een goede manier te doen. Dan krijgt u minder snel last van uw rug, bijvoorbeeld. Een paar tips:

  • Houd het voorwerp dicht bij uw lichaam: zet het bijvoorbeeld eerst tussen uw voeten.
  • Buig door uw benen.
  • Houd uw rug recht.

In dit filmpje legt een fysiotherapeut uit hoe u goed kunt tillen.

Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan u alles over tiltechnieken vertellen.

Handig gereedschap

Er is tegenwoordig allerlei handig gereedschap te koop bij tuincentra en bouwmarkten. Bijvoorbeeld een onkruidklauw op een lange stok, zodat u niet te veel hoeft te bukken.

Zoek ook eens op het internet. Er zijn webshops met een groot assortiment hulpmiddelen, waar bijvoorbeeld aangepast tuingereedschap te koop is.

Tuinman of klussendienst

U kunt er ook voor kiezen om een tuinman of een klussendienst in te huren. Als u een paar kleine klusjes heeft, kunt u die misschien 'opsparen'. En dan een keer een klusjesman laten komen.

Of u huurt iemand in voor de grotere klussen, zoals nieuwe bestrating leggen in de tuin of het hele huis schilderen.

Klussendienst WML facilitair:
Ouderen vanaf 65 jaar, gehandicapten en inwoners van de gemeente Waalwijk die een PasWijzer hebben, krijgen een flinke korting op de Klussendienst. U kunt de Klussendienst van WML facilitair inschakelen voor kleine bouwkundige-en huishoudelijke klussen. De maximum tijd per klus bedraagt twee uur. Voor PasWijzerhouders is het eerste halfuur gratis.
Aanmelden voor de Klussendienst via: WML facilitair

Er zijn veel klussendiensten en hoveniersbedrijven. Sommige bieden speciaal hulp voor ouderen. Bouwmarkten bieden vaak ook klussendiensten aan. U kunt ook kijken of er misschien een vrijwillige klussendienst actief is in uw buurt.