Samen schoonmaken

Soms kan een huisgenoot wat extra werk op zich nemen. Bijvoorbeeld uw partner of kind. Als dit geen oplossing is, kunt u ook anderen om hulp vragen. Bijvoorbeeld bij de wat grotere klussen.

De was doen

Het is een heel karwei om uw bed te verschonen en alle was te doen. Als het u zelf niet meer lukt, is er vast iemand die u graag helpt met de was doen, zoals uw broer, uw zus of uw kinderen.

U kunt eventueel ook gebruik maken van de diensten van een wasservice, een strijkservice, een stomerij of een wasserette bij u in de buurt. Vaak kunnen zij ook afhalen en bezorgen.

Ramen lappen

Kent u iemand in de buurt die een ladder heeft? Dan wil diegene misschien eens uw ramen aan de buitenkant lappen. En iemand anders wil misschien af en toe de ramen aan de binnenkant doen, als u dat zelf ook niet meer goed kunt.

Als uw woning meerdere verdiepingen heeft, is het misschien beter dat u een glazenwasser laat komen. Spreek van te voren af hoeveel het mag kosten en hoe vaak hij komt.

De grote schoonmaak

Misschien wilt u graag eens per jaar de hele keuken schoonmaken. Of een andere ruimte in uw huis. Dan kunt u afspreken om dat samen met iemand anders te doen. Bijvoorbeeld met uw broer, zus of een goede vriendin. Dat scheelt een hoop en het is ook nog eens veel gezelliger!

Hulp vragen

Het kan lastig zijn om hulp te vragen. Bedenk dan dat de meeste mensen graag helpen. Zeker als het een klus is die goed bij ze past. Hieronder vindt u een aantal tips om hulp te vragen in uw sociale netwerk.

Vrienden en familie

Vaak springt de familie bij als iemand het niet meer zelf kan. Wonen uw kinderen dichtbij? Dan kunnen zij u misschien helpen met het huishouden. Ook goede vrienden willen vaak wel helpen.

Buren

Buren of mensen uit de straat willen vaak wel af en toe helpen. U kunt beginnen met eenmalig iets kleins te vragen. Bijvoorbeeld een keer uw heg knippen, een keer rijden naar de supermarkt of de ramen aan de buitenkant wassen.

Betaalde klusjes

Misschien wil een buurjongen of -meisje wel een klusje doen in uw huis of tuin. Even helpen met stofzuigen, afwassen, ramen lappen, dweilen, grasmaaien, onkruid wieden, enzovoort.

Geeft u een betaald klusje aan een kind of jongere? Hier zijn een aantal tips hoe u dit kunt aanpakken:

  • Een redelijk bedrag voor scholieren is ongeveer €2,80 tot €4,65 per uur (afhankelijk van de leeftijd).
  • Geef jongeren geen zware of gevaarlijke klussen.
  • Spreek een vaste tijd af (bijvoorbeeld elke zaterdagochtend).
  • Spreek af wanneer u betaalt.
  • Bespreek van te voren hoe een klus gedaan moet worden.

Vrijwilligers

Een vrijwilliger kan helpen als het uw omgeving te veel wordt. Of als u niemand anders hebt om op terug te vallen. Een vrijwilliger die u helpt bij het huishouden, kunt u vinden via:

Durf te vragen

Vindt u het lastig om om hulp te vragen? Misschien kunt u iets bedenken om terug te doen. Meer tips om makkelijker hulp te vragen vindt u bij Durf te vragen.