Samen boodschappen doen en koken

Als u moeite heeft met boodschappen doen of koken, dan kunt u het ook samen met anderen proberen op te lossen. Samen is het makkelijker en gezelliger.

Samen koken

Kunt u niet alles meer zelf, dan kan er misschien af en toe een vriend, familielid of buur komen helpen bij het koken. Diegene kan de dingen overnemen die u niet meer kunt. Bijvoorbeeld de aardappels schillen of lang staan bij het fornuis.

Wilt u ook nieuwe mensen ontmoeten? Dan kunt u misschien meedoen aan een kookactiviteit bij het buurtcentrum.

Samen boodschappen doen

Buren, vrienden en familie kunnen wat voor u meenemen, maar u kunt ook voorstellen om voortaan samen de boodschappen te gaan doen. Dat is een stuk gezelliger en u bent er ook even uit. Er zijn ook vrijwilligers en betaalde boodschappendiensten die met u mee kunnen gaan naar de winkel.

Voor u koken

Misschien kent u wel iemand die af en toe voor u wil koken. Dat kan ook van tevoren. U kunt het eten dan in de koelkast of vriezer bewaren en het zelf opwarmen.

Vrijwillige kok vinden

Kent u zelf niemand die u kan helpen met koken? Dan kunt u misschien een vrijwilliger vinden die dit leuk vindt.

U kunt zoeken via een vrijwilligersorganisatie, de buurtvereniging, de kerk of moskee, een briefje in de supermarkt. Of op een website voor vrijwillige hulp. Bijvoorbeeld Thuisafgehaald.nl. Deze website koppelt mensen die niet zelf kunnen koken aan een (vaste) vrijwillige kok. Die brengt het eten aan huis.

Samen eten met buurtgenoten

Op steeds meer plekken kunnen buurtgenoten met elkaar eten. Dit heet dan bijvoorbeeld 'eetpunt' of 'buurtrestaurant'. Voor een klein bedrag schuift u gezellig aan bij uw buurtgenoten en krijgt u een warme maaltijd. Vaak is het in het buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum.

Iets voor u meenemen

Als u weet dat iemand over een paar dagen bij u langs komt, kunt u diegene vragen om een paar boodschappen voor u mee te nemen. Bijvoorbeeld vooral voor de zware dingen zoals zakken aardappels en pakken melk.

Online bestellen

Veel supermarkten en winkels bezorgen aan huis. U kunt dan online bestellen. Als u het lastig vindt om zoiets zelf op een computer of tablet te doen, kunt u het samen doen met iemand anders. Meer over bezorgdiensten leest u bij boodschappenhulp.

Voor een zakcentje

Misschien wil uw buurjongen, buurmeisje of kleinkind graag een paar euro verdienen. Hij of zij kan dan mooi uw boodschappen halen of met u meegaan naar de winkel.

Hulp vragen

Misschien vindt u het lastig om anderen om hulp te vragen. Of juist om hulp te aanvaarden. Bedenk dan dat de meeste mensen graag helpen. Voelt u zich bezwaard, dan kunt u ook kijken of u iets terug kunt doen. Meer tips om hulp te vragen leest u bij Durf te vragen.