Tips om van het vrijen te kunnen genieten

Om (meer) van het vrijen te kunnen genieten, heeft u misschien iets aan de volgende tips.

Erover praten

Misschien vindt u het moeilijk om seksualiteit ter sprake te brengen bij uw partner. Of durft u niet goed naar de huisarts te gaan, als u problemen ervaart met vrijen.

Toch is het verstandig dat wel te doen. Met nietsdoen worden de problemen vaak niet kleiner.

Aangeven wat u fijn vindt

Wilt u uw seksleven verbeteren, dan is het een goed begin om er met uw partner over te praten. Vertel uw partner wat u graag wilt en vraag uw partner ook wat hij of zij fijn zou vinden. Elkaar begrijpen is de eerste stap.

Tijd voor elkaar maken

Maak elke week tijd om samen te zijn. Ga bijvoorbeeld samen in bad, kijk naar een film op de bank of ga samen uitgebreid koken. Zorg dat u verder geen afspraken heeft. Een tijd ontspannen samenzijn is vaak een goede basis voor meer.

Verzorgd uiterlijk

Verzorg uzelf goed. Maak wat extra werk van uw uiterlijk en uw kleding. Misschien helpt het om te gaan sporten, zodat u lekkerder in uw vel komt te zitten.

U voelt zich dan zelfverzekerder en aantrekkelijker.

Intimiteit

Seks is niet altijd hetzelfde. Soms is het opwindend en erotisch, maar soms ook heel gewoon. Als u maar het gevoel heeft dat er intimiteit en contact is. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van lust.

Nieuwe dingen proberen

Probeer eens dingen uit die u nog niet eerder gedaan heeft. U kunt bijvoorbeeld leren om erotisch te masseren. Of u kiest een andere plek en tijdstip om het afwisselend te houden.

Speeltjes kunnen uw plezier vergroten. U kunt die vinden bij een seksshop, maar ook de drogist heeft wel het een en ander, zoals glijmiddel en bijzondere condooms. U kunt ook iets bestellen bij een seksshop op internet.

Met een handicap

Als een van de partners een handicap heeft, dan is communicatie misschien nog wel belangrijker. U zult samen moeten uitvinden wat er wel en niet mogelijk is. Bespreek uw verwachtingen met elkaar en kijk wat u hiermee kunt doen. Misschien moet u vervolgens uw verwachtingen bijstellen. Een open houding naar elkaar toe helpt enorm.

Hulpmiddelen

Als u door een handicap beperkt bent in uw bewegingen, of bijvoorbeeld te maken hebt met veranderende gevoeligheid, kan een hulpmiddel misschien uitkomst bieden. U kunt eens kijken op de Hulpmiddelenwijzer onder 'seksualiteit'.

Vrijmaatjes

Bent u gehandicapt en hebt u geen seksuele partner? Er zijn bureaus die mensen met een handicap of chronische ziekte in contact kunnen brengen met vrijmaatjes.

Therapie

Sommige seksualiteitsproblemen ontstaan door psychische oorzaken. Een gesprek met uw huisarts kan helpen. Uw huisarts kan zelfs meerdere begeleidende gesprekken met u voeren.

Wanneer het probleem dieper ligt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een (seks)therapeut of een seksuoloog.

Medicijnen

Medicijnen kunnen een uitkomst bieden voor bepaalde seksualiteitsproblemen. Overleg dit goed met uw (huis)arts.

Op internet kunt u namelijk allerlei zogenaamde 'medicijnen' zelf bestellen. Maar deze zijn niet altijd betrouwbaar.

Naar de huisarts

Wilt u hulp bij uw problemen, dan kunt u naar de huisarts gaan. Op seksualiteit.nl vindt u tips hoe u dit gesprek aan kunt gaan en hoe u zich kunt voorbereiden.