Oorzaken van problemen met vrijen

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat u minder kunt genieten van seks.

Verschil in verlangen

Verschil in verlangen is wanneer iemand minder zin heeft om te vrijen dan eerst. Of wanneer de één meer zin heeft dan de ander.

Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan zijn dat de seks saai en voorspelbaar is geworden. Of dat een drukke baan of een druk gezin alle energie in beslag neemt. U leest er meer over in de brochure 'Verschil in verlangen'.

Lichamelijke oorzaken

  • Medicijnen, medische behandelingen en operaties kunnen effect hebben op uw seksualiteit.
  • Heeft u last van een zenuw- of vaataandoening? Dan kan het zijn dat uw lichaam niet goed meer reageert op seksuele prikkels.
  • Bent u chronisch ziek? Dan kunt u seksualiteit anders gaan beleven. Bijvoorbeeld als gevolg van pijn, vermoeidheid, incontinentie of verlamming. U kunt er meer informatie over vragen bij een patiëntenvereniging of uw huisarts.
  • Het NVVS heeft brochures over een aantal chronische ziektes.

Erectieproblemen

Mannen kunnen last krijgen van erectieproblemen. Erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door lichamelijke problemen, ouder worden, maar ook door psychische problemen.

Psychische oorzaken

Het kan zijn dat u denkt dat u niet aantrekkelijk genoeg bent voor uw partner. Of dat u zichzelf niet aantrekkelijk vindt.

Heeft u een psychische aandoening? Dan kan uw beleving van seksualiteit verminderen door de effecten van die aandoening of door de medicijnen die u daarvoor gebruikt.

Als u ziek of gehandicapt bent, kost het u misschien moeite om anders om te gaan met seksualiteit. U vindt het lastig om te accepteren dat seks niet meer zo gaat als voorheen en u gaat seks vermijden.

Ouder worden

De beleving van uw seksualiteit verandert met het ouder worden. In een relatie raakt u goed op elkaar ingespeeld, maar sommige dingen worden wel lastiger. U bent eerder moe, uw lichaam verandert en u heeft sneller last van lichamelijke ongemakken. U leest er meer over in deze brochure.

Overgang

Vrouwen komen vroeg of laat in de overgang. De overgang kan tot een aantal lichamelijke en psychische problemen leiden.

U kunt bijvoorbeeld urine verliezen, een droge vagina krijgen of last krijgen van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Handicap

Voor mensen met een handicap is het vinden van een partner soms een probleem. Als u een partner heeft, kunt u zich belemmerd voelen bij het vrijen.

Oplossingen en tips

Als u problemen ondervindt, kunt u (eventueel samen met uw partner) op zoek gaan naar oplossingen en tips.