Medicatie

Hieronder vindt u enkele tips om overzicht te houden over uw medicijngebruik. Ook leest u meer over de vergoeding van medicijnen via de zorgverzekering.

Heeft u veel last van bijwerkingen van medicijnen, dan is het verstandig om te gaan praten met uw huisarts of apotheker.

In gesprek met uw arts

De (huis)arts is degene die medicijnen kan voorschrijven.

  • Heeft u een afspraak met uw arts? Dan kunt u van tevoren bedenken wat u allemaal wilt vragen over uw medicijnen. Schrijf dat op. U kunt uw lijstje dan meenemen. Als u iets niet begrijpt, vraag het dan gerust nogmaals.
  • Misschien kunt u de informatie ook op papier krijgen.
  • Het kan handig zijn iemand mee te nemen als u voor een belangrijk gesprek naar uw arts gaat. U kunt dan met diegene napraten over wat u met de arts besproken heeft. 2 mensen onthouden namelijk meer dan één.
  • U kunt ook een geluidsopname maken en die later terugluisteren. Hier zijn wel regels (pdf, 108 kB) voor.

Apotheek.nl

Apotheek.nl is een website met informatie van uw apotheker. Over medicijnen, maar ook over veelvoorkomende klachten. Ook kunt u er nalezen wat de apotheek voor u kan doen, zoals uw medicijnen bezorgen. Of helpen om een schema op te stellen voor het innemen van medicijnen.

Gesprek over uw medicijngebruik

Een medicatiebeoordeling is een gesprek met uw huisarts of apotheker, waarin u uw medicijnen doorneemt en advies krijgt over uw medicijngebruik.

Oudere mensen die veel verschillende medicijnen gebruiken, kunnen last krijgen van bijwerkingen. Bijvoorbeeld omdat de medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Of omdat het lichaam nu anders op een medicijn reageert dan vroeger. Dan kan een medicatiebeoordeling nuttig zijn.

U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of een medicatiebeoordeling in uw geval wordt vergoed.

Pillendoosje

Als u regelmatig medicijnen moet innemen, kunt u gebruik maken van handige pillendoosjes. Deze hebben bijvoorbeeld een vakje voor elke dag van de week. Of per dag ook nog vakjes voor ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Er zijn ook pillendoosjes met een alarm, zodat u een herinnering krijgt als het tijd is voor uw medicijnen. Zo zorgt u ervoor dat u op het juiste moment van de dag de juiste pillen inneemt.

Pillendoos uitzoeken

Let er bij het uitzoeken van een pillendoos op dat hij handig is in het gebruik:

  • Is de pillendoos makkelijk te openen?
  • Zijn de vakjes groot genoeg voor de vingers?
  • Is het makkelijk om de pillendoos af te lezen?

Het vergoedingssysteem

Zorgverzekeraars vergoeden alleen geneesmiddelen die in het Geneesmiddelen Vergoedings Systeem (GVS) staan. Deze medicijnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Er is een bepaald maximumbedrag per geneesmiddel. Sommige medicijnen zijn duurder. U moet die extra kosten zelf bijbetalen, tot een bedrag van maximaal 250 euro per jaar. Het bedrag boven 250 euro moet de zorgverzekeraar vergoeden.

De kosten voor medicijnen kunt u opzoeken op Medicijnkosten.nl. U kunt het natuurlijk ook gewoon navragen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Eigen risico

Vergoedingen voor medicijnen vallen onder het eigen risico van uw zorgverzekering.

Preferentiebeleid

Geneesmiddelen zijn een onderdeel van uw basisverzekering. Verzekeraars hanteren soms een 'preferentiebeleid'.

Dit betekent dat ze binnen een groep medicijnen een voorkeursmedicijn hebben. Dat is vaak het goedkoopste medicijn, en dat wordt vergoed. Het wisselt welk merk medicijn het goedkoopste is. Daardoor kan het gebeuren dat u opeens medicijnen in een andere verpakking krijgt, of dat het tablet er anders uitziet. De werking is dan hetzelfde.

Als een duurder middel medisch noodzakelijk is volgens uw arts, dan krijgt u dat middel vergoed.

Online medicijnen kopen

Pas op met het online kopen van medicijnen. Er zijn websites actief die vervalste pillen verkopen. Controleer daarom altijd de betrouwbaarheid van de website waar u wilt kopen.

Hoe u dat doet, kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.