Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Verzorging en verpleging

Verzorging en verpleging

Verzorging hoort bij het dagelijks leven. Bijvoorbeeld wassen, tandenpoetsen, aankleden, eten en drinken. Door een beperking of ziekte kunnen deze dagelijkse handelingen lastiger worden. Misschien heeft u er wat hulp bij nodig.

Wie zorgt er voor u?

Een deel van uw lichaamsverzorging kunt u zelf doen. Dat is wel zo prettig, want het is heel persoonlijk. Misschien heeft u iets aan de tips over medicatie, makkelijker aankleden en eten en drinken.

Ook ingewikkeldere dingen kunt u zelf leren doen, zoals medicijnen toedienen of een wond verzorgen. Een verpleegkundige laat u dan zien hoe dit in zijn werk gaat. U leest er meer over bij wijkverpleging.

Partner en familie

Misschien is er thuis iemand die u verzorgt en helpt. Diegene kan dan overnemen wat u niet meer zelf kunt. Bijvoorbeeld u helpen met aankleden. Of uw medicijnen klaarzetten, als u dat zelf vergeet.

Thuiszorg

Kunt u, om wat voor reden dan ook, niet meer voor uzelf zorgen? En is de hulp uit uw omgeving onvoldoende? Dan kunt u hulp krijgen van de thuiszorg. Vaak is dit wijkverpleging, die verpleging en verzorging combineert.

Bij de thuiszorg werken verzorgenden en verpleegkundigen die u helpen bij uw lichaamsverzorging. Zo nodig krijgt u ook verpleging. Een verpleegkundige kan u bijvoorbeeld helpen met uw medicijnen, uw verband verschonen of een infuus aanleggen.

Een andere vorm van thuiszorg is alleen gericht op hulp bij persoonlijke verzorging. Dit heet ook wel begeleiding.

Bij de thuiszorg werken ook mensen die u helpen om uw huis schoon en netjes te houden. Dit staat los van verzorging en verpleging. Kijk voor meer informatie bij hulp bij het huishouden.