Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Verslaving

Verslaving

Een verslaving is een gewenning aan een bepaald middel of een gewoonte. Bijvoorbeeld alcohol, gokken, sigaretten of drugs.

Middel en gewoonte

U kunt verslaafd zijn aan sigaretten (en het middel nicotine), maar ook aan de gewoonte van het roken zelf.

  • U bent lichamelijk verslaafd als u bijvoorbeeld ziek of misselijk wordt als u stopt.
  • U bent geestelijk verslaafd als u zich emotioneel niet meer prettig voelt, zonder te gebruiken.
  • Of u bent beide.

Gezondheid

Als u verslaafd bent aan middelen als sigaretten, drank, drugs of medicijnen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Roken kan bijvoorbeeld leiden tot longziektes en kanker. Het vergroot bovendien het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Overmatig alcoholgebruik beschadigt uw hersenen en uw lever.

Ook gebeurt het vaak dat iemand door een verslaving minder goed voor zichzelf gaat zorgen, en daardoor lichamelijk achteruit gaat.

Gevolgen

Een verslaving kan uw leven behoorlijk op z'n kop zetten. Het kan invloed hebben op uw werk, de relatie met vrienden en familie en ook op uw financiële situatie. Misschien raakt u er zelfs door in de schulden.

Dat geldt voor de sterkere middelen, zoals drank en drugs. Maar ook voor gewoonteverslavingen zoals gokken, kopen of gamen.

Verslaving erkennen

Het moeilijkst is misschien nog erkennen dat u inderdaad een verslaving heeft.

U schaamt zich er misschien voor. U wilt het niet toegeven voor uzelf of voor anderen. Toch is dit een belangrijk omslagpunt. Als u toegeeft dat u een verslavingsprobleem heeft, kunt u beginnen met het oplossen ervan.

Stoppen!

Stoppen met roken, drinken of drugs gebruiken is niet gemakkelijk. Misschien heeft u het al eens geprobeerd.

Ontwenningsverschijnselen en het verlangen maken het moeilijk. Om te stoppen en dat goed vol te houden, moet u het daarom zelf echt willen.