Staaroperatie

Als u denkt dat u last heeft van staar, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Die kan u een verwijzing naar de oogarts geven.

Een operatie?

De oogarts bepaalt of het nodig is om u te opereren. Tijdens een operatie verwijdert de oogchirurg de troebele lens en vervangt hem door een kunstlens.

Voor de operatie

U krijgt een oogmeting, want de arts wil bepalen hoe sterk de kunstlens moet zijn. Daarom is het ook nodig dat uw beide ogen worden gemeten, ook al wordt u eerst maar aan een oog geholpen.

Tips

  • Voor de operatie mag u geen make-up gebruiken, moet u uw sieraden afdoen en uw oogleden schoonmaken.
  • Draagt u gewoonlijk contactlenzen, dan mag u die 2 dagen voor de operatie niet indoen.
  • Het is handig om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken.
  • Ook is het verstandig om van te voren nog even naar het toilet te gaan.

Het oog markeren

Bent u aan de beurt voor de operatie, dan markeert een verpleegkundige het oog dat geopereerd moet worden door een streepje te zetten op uw wang of voorhoofd.

Tijdens de operatie

Een staaroperatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving, dat wil zeggen dat alleen uw oog verdoofd wordt. Een staaroperatie duurt een klein half uur. U krijgt daarna een verband en een kapje over uw oog geplakt om het te beschermen.

Na de operatie

De eerste dagen ziet u waarschijnlijk wat wazig met het geopereerde oog. Ook kan het zijn dat uw oog wat geïrriteerd aanvoelt en traant.

Niet zelf autorijden

Vaak kunt u op dezelfde dag van de operatie weer gewoon naar huis. U kunt dan echter nog niet zelf autorijden. U moet dus iemand meenemen om u te begeleiden en u weer veilig thuis te brengen. U kunt ook ziekenvervoer regelen.

Overleg met uw oogarts wanneer u weer mag autorijden.

Druppelen

Na de operatie krijgt u oogdruppels voorgeschreven. Het is belangrijk dat u de instructie voor het druppelen goed opvolgt.

Voorzichtig zijn

U mag de eerste tijd niet in uw geopereerde oog wrijven.

Verder mag u de gewone dagelijkse dingen doen, als u maar niet overdreven bukt, tilt, niest en perst. Bij het douchen en haar wassen moet u het oog dichthouden en zorgen dat u bij het afdrogen niet in uw oog wrijft.

U mag wel sporten, als u maar voorzichtig bent met springen en contactsporten. U mag de eerste 2 weken niet zwemmen. Ook zware lichamelijke inspanning moet u de eerste week na de operatie vermijden.

Bril en sterkte

Pas enige tijd na de operatie kan de oogarts of de opticien bepalen of u nog een bril nodig heeft en welke sterkte die dan moet hebben.

Organisaties