Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Ouderdomsklachten   Diabetes   Professionele hulp en diensten

Hulp en diensten bij diabetes

Als u diabetes heeft, bent u daarvoor waarschijnlijk in behandeling of zoekt u daarvoor hulp.

Naar de huisarts

Denkt u dat u misschien diabetes heeft? Maakt u dan een afspraak met de huisarts.

De huisarts bepaalt of u diabetes heeft en start de behandeling. Als het nodig is, wordt u verwezen naar het ziekenhuis.

Behandeling

Als u diabetes type 2 heeft, heeft u waarschijnlijk medicijnen gekregen, en ook voedingsadviezen. Heel belangrijk is ook dat u voldoende beweegt. En misschien moet u zelf insuline spuiten.

Als u een goede balans vindt door gezonde voeding, voldoende bewegen en medicijnen, kunt u ervoor zorgen dat uw bloedsuiker (bloedglucose) zo normaal mogelijk is.

Hulp bij leefstijl

Leven met diabetes type 2 betekent dat u uw leefstijl moet aanpassen. Daarbij kunt u op verschillende manieren hulp en advies krijgen. Een diabetesverpleegkundige kan uw vragen beantwoorden.

U kunt ook eens kijken op de website van de Diabetesvereniging voor hulp bij een gezonde leefstijl. Of u kunt de Persoonlijke Gezondheidscheck doen.

Diabetesvereniging

U kunt veel te weten komen door lid te worden van de patiëntenvereniging: de Diabetesvereniging.

Zij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten en cursussen, bijvoorbeeld over omgaan met diabetes.

Daarnaast is er ook het Diabetesfonds, dat wetenschappelijk onderzoek doet naar de oorzaken en de bestrijding van diabetes.

Podotherapeut of pedicure

De verpleegkundige zal uw voeten controleren op wondjes. U kunt dan worden doorverwezen naar een podotherapeut of pedicure.

  • Een podotherapeut onderzoekt o.a. de huid, gevoeligheid, doorbloeding en stand van de voeten. De podotherapeut behandelt de voeten. Hij geeft ook advies hoe u uw voeten verzorgt en wondjes kunt voorkomen.
  • Een pedicure verzorgt uw nagels en voeten, zodat ze gezond blijven, ook als u minder gevoel heeft in uw voeten. Een gespecialiseerde diabetes-pedicure is dan de beste keuze.

De podotherapeut en pedicure worden in sommige gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. U kunt uw eigen zorgverzekeraar naar de details vragen.

Diëtist

Met diabetes wordt u ook doorverwezen naar de diëtist. De diëtist helpt u om een persoonlijk voedingsplan op te stellen.

Vergoeding dieetadvies

Vaak is dieetadvies onderdeel van een groter pakket aan diabeteszorg. Dit heet ook wel ketenzorg. In dat geval worden de kosten voor een diëtist volledig vergoed door de zorgverzekering. Het aantal uren wordt vastgelegd in uw zorgplan. Hiervoor geldt geen eigen risico.

In het basispakket van de zorgverzekering zit 3 uur dieetadvisering per jaar. U kunt hiervan gebruik maken als u geen ketenzorg krijgt, of als u dieetadvies nodig heeft voor een andere aandoening. Hiervoor geldt het eigen risico.

Organisaties