Zorgen voor iemand met dementie

In de loop van de tijd heeft iemand met dementie steeds meer hulp nodig.

Welke zorg neemt u op u?

Bedenk voor uzelf hoeveel hulp u kunt geven. Doet u de dagelijkse klusjes in huis of ook de persoonlijke verzorging? Kunt u hiervoor hulp inschakelen? Het is handig om ook na te denken over begeleiding en toezicht. Misschien is het op een zeker moment niet meer vertrouwd om iemand alleen thuis te laten, bijvoorbeeld omdat hij of zij het gas vergeet uit te draaien.

Maak tijdig goede afspraken, dat geeft rust. Het is belangrijk dat u ook aan uzelf denkt. Dat helpt u om de zorg vol te houden.

Verzorging

Mensen met dementie hebben steeds meer hulp nodig bij hun persoonlijke verzorging, zoals wassen, douchen, aankleden, eten en drinken. Vooral dat laatste verdient aandacht, want op den duur verdwijnt de dorstprikkel. Daardoor kan iemand uitdrogen.

Ook de lichamelijke conditie gaat achteruit. Zo kan iemand incontinent worden en vermageren. Beweging blijft belangrijk. Bij te lang stil zitten in een stoel of in bed liggen, kunnen drukplekken en doorligwonden ontstaan.

Begeleiding en toezicht

Behalve verzorging heeft een persoon met dementie ook begeleiding nodig. En na verloop van tijd is vanwege de veiligheid dag en nacht toezicht nodig.

Tijd voor uzelf

U heeft misschien ook nog een baan en een gezin die tijd en aandacht van u vragen.

Het is belangrijk dat u goed om uzelf denkt: probeer ook tijd voor uzelf in te plannen, voor ontspanning, sport en uw sociale leven. Al is het een kopje koffie drinken bij de buurvrouw. Het helpt u om de mantelzorgtaken beter aan te kunnen.