Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Hulpmiddelen

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen te leen, te huur en te koop, die ervoor zorgen dat u zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, krukken, een hoog-laag bed, een postoel of een douchestoel. Maar er ook zijn tal van kleinere, simpele hulpmiddelen die het leven gemakkelijker maken.

De hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt een goed overzicht van wat er beschikbaar is. Ook kunt u kijken naar tweedehands hulpmiddelen. Deze zijn vaak goedkoper.

Aanvragen van hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunt u zelf aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Uw verzekeraar verwijst u dan door naar een organisatie in de regio die deze hulpmiddelen verhuurt of verkoopt. Bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Heeft u het hulpmiddel lange tijd nodig? Dan is aanschaffen vaak een goed idee.

Wanneer u een vergoeding wilt voor de hulpmiddelen, kunt u deze aanvragen. Dit kan meestal bij de gemeente en komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In andere situaties kan het zijn dat u een vergoeding krijgt vanuit de zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg (Wlz) of de WIA.

Loophulpmiddelen lenen of huren

Tijdelijke loophulpmiddelen zoals krukken, een rollator of looprek, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten wel.

Meestal kunt u bij de thuiszorgwinkel met korting loophulpmiddelen huren. Soms is dit zelfs gratis. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u de gewone prijs betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.