Overgewicht en afvallen

Heeft u last van overgewicht of teveel buikvet? Dan is het raadzaam om af te vallen.

Waarom is buikvet schadelijk?

Vet in uw buikholte geeft zuren en hormonen af aan uw bloed. Te veel vetzuren zorgen voor vervetting van de lever. Ook wordt u minder gevoelig voor insuline en loopt u het risico op een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte. U loopt daarmee veel risico op het krijgen van verschillende (chronische) ziektes, waaronder diabetes.

Afvallen

Er zijn allerlei manieren om af te vallen, maar eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: gezond en niet teveel eten, weinig alcohol drinken en meer bewegen. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen over gezond afvallen in 3 fases.

Een dieet?

Als u kiest voor een dieet, let er dan op dat het dieet voldoende gezonde voedingsstoffen bevat. Overleg eventueel met een diëtist. In het basispakket van de zorgverzekering zit (maximaal) 3 uur dieetadvies.

Daarnaast is het belangrijk dat u ook op de lange termijn uw eetgewoonten aanpast. De kilo's zullen er anders weer snel aanvliegen. Zonde én ongezond!

Minder calorieën

Om af te vallen is het belangrijk dat u de hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt beperkt. En dat u na het afvallen de hoeveelheid calorieën in de gaten blijft houden.

Gemiddeld heeft een volwassen vrouw per dag 2000 calorieën nodig en een volwassen man 2500. Op de website van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over hoeveel u nodig heeft op een dag.