Tips om uw eetpatroon te veranderen

Gezond eten is het makkelijkst als het een gewoonte is geworden. Maar hoe maakt u van gezond eten een gewoonte en hoe komt u van ongezonde gewoontes af?

Houd bij wat u eet en drinkt

Door een week lang op te schrijven wat u eet en drinkt, krijgt u een eerlijk beeld van uw eetpatroon. Dat kan heel verhelderend zijn. Misschien ziet u dat u toch meer of ongezonder eet dan u dacht. Ook wordt het dan duidelijk welke gewoontes u kunt veranderen.

Via de website van het Voedingscentrum kunt u gemakkelijk bijhouden wat u op een dag eet, via de Eetmeter.

Gewoontes doorbreken

Om een gewoonte te doorbreken kunt u een als-dan-plan maken. Eerst gaat u na wat uw gewoonte is. Bijvoorbeeld dat u koekjes eet als u 's avonds op de bank zit. Dan maakt u met uzelf een nieuwe afspraak: "Als ik 's avonds op de bank zit, en ik wil iets eten, dan eet ik een appel."

Pak ongezonde gewoontes één voor één aan. Als-dan-plannen werken minder goed als u er meerdere tegelijk maakt.

Op de website van het Voedingscentrum vindt u hulpmiddelen om zelf een als-dan-plan te maken. U houdt eerst 3 dagen bij wat u eet. Vervolgens kunt u een doel instellen. De website houdt bij hoe het gaat en geeft suggesties om u te helpen het doel te halen.

Gezonder alternatief

U kunt producten die minder gezond zijn, vervangen door een alternatief dat binnen de Schijf van Vijf past. Zoekt u een gezonder alternatief? Kijk dan eens in deze lijst van het Voedingscentrum.

Proeven en uitproberen

Variatie is gezond. Elk voedingsmiddel bevat andere vitaminen en mineralen. Door regelmatig iets nieuws te proberen, zorgt u ervoor dat u overal voldoende van binnenkrijgt. In kookboeken, tijdschriften en op internet kunt u allerlei gezonde recepten vinden.

Een nieuw boodschappenlijstje

Bedenk vooraf welke gezonde maaltijd u gaat maken en maak een boodschappenlijstje. Dat geeft houvast in de winkel. Door vooraf na te denken over gezonde keuzes, maakt u het zichzelf gemakkelijker.

Dieetadvies bij overgewicht

Heeft u last van overgewicht? Misschien valt u vanzelf al af als u gezonder gaat eten. Soms werkt het beter om een dieet te volgen. Bij uw huisarts of bij de diëtist kunt u terecht voor dieetadviezen.

Organisaties