Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor allerlei ziekten (waaronder Alzheimer) waarbij hersencellen afsterven.

Hierdoor werken de hersenen steeds minder goed. Veel informatie verdwijnt gaandeweg uit het geheugen. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven.

Eerste verschijnselen

De eerste verschijnselen van dementie doen zich vaak voor als onschuldige vergeetachtigheid. Iemand vergeet welke dag van de week het is of dat er die dag iemand op bezoek komt. Iemand loopt naar de keuken, maar weet dan niet meer waarvoor.

Er zijn ook andere kenmerken, die kunnen duiden op dementie:

  • onrustig zijn;
  • de weg naar huis niet meer kunnen vinden;
  • angstig gedrag;
  • gemakkelijk geïrriteerd, wantrouwig of achterdochtig zijn;
  • impulsief of ontremd gedrag;
  • snel overstuur of labiel zijn.

Alzheimer Nederland heeft een overzicht gemaakt van de eerste 10 signalen van dementie.

Naar de huisarts

Denkt u dat het om dementie gaat? Dan is het belangrijk dat u hiermee naar de huisarts gaat. Als de huisarts vermoedt dat het dementie is, zal hij doorverwijzen naar een specialist. Die kan vaststellen of het om dementie gaat en wat de oorzaak van de dementie is.

U kunt het gesprek met de huisartsen voorbereiden door eens op te schrijven welke verschijnselen u ziet. Meer tips voor het gesprek met de huisarts vindt u op Dementie.nl.

Leven met dementie

Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. Dementie heeft een grote impact op het leven van de patiënt, familie, vrienden en naasten.

Op Dementie.nl vind u veel informatie over leven met dementie. In de bibliotheek vindt u verschillende boeken hierover.

Zorgen voor iemand met dementie

Zorgt u voor iemand met dementie? Kijk dan hieronder voor meer informatie.

Zorgen voor iemand met dementie.
Tips voor de omgang.
Hulp van anderen.
Diensten.

Ook als vrijwilliger krijg je te maken met mensen met dementie, bijvoorbeeld bij de sportvereniging of in het verzorgingshuis. Samendementievriendelijk.nl heeft een gratis training voor vrijwilligers gemaakt.

Aan de hand van deze training leer je hoe je dementie kunt herkennen en krijg je tips & handvatten hoe je beter kunt omgaan met iemand met dementie. De training bestaat uit 4 onderdelen: Herkennen, Geruststellen, Oogcontact maken en Even meedenken. Binnen elk onderdeel krijg je situaties te zien waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Hoe reageer jij?

Het volgen van deze training kan eenvoudig online en kost slechts 10-15 minuten!

Zie voor de gratis training website: www.samendementievriendelijk.nl