Geld overhouden en sparen

U kunt proberen een deel van uw beschikbare inkomen opzij te leggen.

Waarvoor sparen?

Het is prettig om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven of andere dure zaken. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine, het schilderen van uw woning en de studie van uw kinderen.

Verwachte uitgaven

U heeft waarschijnlijk kosten die u eens per jaar moet betalen, zoals bepaalde belastingen of abonnementen.

Er zijn ook andere grote uitgaven die regelmatig terugkomen, maar niet elke maand. Denk aan de kosten van van schoenen en kleding, het inrichten van uw huis, een vakantie en het onderhoud van uw huis en tuin.

Het is verstandig om hiervoor elke maand een beetje geld opzij te zetten.

Onverwachte uitgaven

Het is handig om ook rekening te houden met onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan uw auto. Voor deze uitgaven kunt u een reservepotje aanleggen. Dit heet ook wel een financiële buffer.

Hoeveel u daarvoor moet reserveren, hangt af van uw situatie. Op de website van het Nibud kunt u uitrekenen wat voor buffer u minimaal nodig heeft.

Hoeveel houdt u over?

Heeft u uw uitgaven de afgelopen tijd bijgehouden? Dan kunt u zien hoeveel geld u normaal gesproken overhoudt om te sparen. Kunt u nog ergens op besparen?

Geld direct wegzetten

Bepaal uw spaarbudget en zet dat bedrag ook meteen op uw spaarrekening zodra uw inkomen op uw rekening is gestort. Mocht het toch nodig zijn, dan kunt u natuurlijk weer geld van uw spaarrekening terugboeken op uw betaalrekening.

Een spaarplan

Als u (meer) wilt gaan sparen, dan is het slim om uw plan concreet te maken.

  • Noteer voor uzelf duidelijk op welke posten u gaat bezuinigen en hoeveel geld dat u oplevert.
  • Omschrijf ook het spaardoel en de termijn waarbinnen u dat doel wilt bereiken.

Zo wordt uw motivatie om met sparen te beginnen hoger en kunt u het beter volhouden.