U bent deels arbeidsongeschikt geraakt. Maar u wilt wel graag werken. Dan kunt u anderen inschakelen om u te helpen. Bijvoorbeeld familie, vrienden, buren en (oud-)collega's. Maar ook uw huidige werkgever.

Netwerken

Het is goed om de mensen in uw omgeving te vertellen dat u op zoek bent naar werk. Vertel hierbij ook wat voor soort werk u zou willen doen. U kunt vragen of ze voor u uit willen kijken naar een baan. Als u zelf initiatieven neemt en zich enthousiast opstelt, geeft dat een goede indruk. Anderen willen dan wellicht in hun eigen netwerk kijken of ze u kunnen helpen.

Is er een bepaald bedrijf waar u graag zou willen werken en u kent daar iemand, dan kunt u contact met die persoon opnemen. U kunt vragen hoe u het aan zou kunnen pakken om bij dat bedrijf te komen werken.

Meer tips over netwerken vindt u op de website van UWV Perspectief.

Met uw werkgever zoeken naar mogelijkheden

U kunt met uw huidige werkgever in gesprek gaan over mogelijkheden en oplossingen. Bereid u goed voor op het gesprek. Bijvoorbeeld door alvast na te denken over mogelijke aanpassingen aan uw werkplek of andere voorzieningen die het werken voor u weer mogelijk maken. Het kan prettig zijn om het gesprek voor te bereiden met iemand die u goed kent en die met u mee kan denken over uw mogelijkheden.

Cliƫntondersteuning

U kunt ook hulp vragen van een onafhankelijke cliëntondersteuner, bijvoorbeeld van MEE. De cliëntondersteuner kan met u meedenken over wat voor werkzaamheden bij u passen en met u meegaan naar gesprekken. Cliëntondersteuning is gratis.

Contact met collega's

Probeer het contact te onderhouden met uw collega's. Zo blijft u op de hoogte van wat er speelt in de organisatie. En collega's kunnen vaak goed meedenken over de mogelijkheden om aangepast werk te gaan doen.

Uw cv en brief nakijken

Als u wilt reageren op een vacature, moet u een sollicitatiebrief schrijven en meestal een cv (curriculum vitae) toevoegen. Er is vast wel iemand in uw omgeving die u kan helpen bij het samenstellen van uw cv of bij het schrijven van de brief.

Hulp bij een eigen bedrijf beginnen

Wilt u een eigen bedrijf beginnen, dan kunt u niet zonder uw eigen netwerk. Mensen uit uw omgeving kunnen u met van alles helpen:

  • Het opstellen van een ondernemingsplan.
  • Het maken van een website.
  • Het vinden van klanten.
  • Met u meedenken over marketing.
  • Misschien kunnen ze u op weg helpen met financiĆ«le steun.
Vergelijk hulpaanbod