Fondsen

In Nederland zijn veel fondsen die zich inzetten voor het goede doel. Bijvoorbeeld om ziekten te voorkomen en te genezen. Of om sociale initiatieven te ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek

Fondsen die geld inzamelen voor het voorkomen en genezen van ziekten, besteden dat geld meestal aan wetenschappelijk onderzoek. Genezing is vaak een lange weg, of misschien nog niet mogelijk. Daarom richten fondsen zich ook op het verbeteren van de kwaliteit van het leven van patiënten.

Sociale initiatieven

Er zijn ook fondsen die sociale initiatieven stimuleren. Deze fondsen richten zich op het 'meedoen in de samenleving'. Bijvoorbeeld eenzaamheid onder ouderen tegengaan door zomeruitjes te organiseren.

Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeien 421.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij vallen buiten de boot en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier. Bijvoorbeeld door een tweedehands fiets, contributie voor de sportclub, een weekje kamperen of zwemles mogelijk te maken.

Individuele aanvraag

Veel fondsen geven geld aan onderzoekers of aan projecten van organisaties.

Bij sommige fondsen is het ook mogelijk om zelf een aanvraag in te dienen (individuele aanvraag). Bijvoorbeeld omdat u een financiële bijdrage nodig heeft voor hulp of voor een bepaalde voorzieningen waar u anders niet voor in aanmerking komt.

Donaties

Fondsen zijn vaak geheel afhankelijk van donaties. Als u wilt, kunt u geld doneren. Maar misschien kunt u ook zelf actief worden als vrijwilliger of op een andere manier een steentje bijdragen.